Image default
Külföld

Az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell álláspontját

A mai napon terítékre került a tegnapi brit parlamenti szavazás, ugyanis visszautasították a brexitről szóló Kilépési megállapodást és Politikai nyilatkozatot. Az Európai Parlementben felszólították a briteket, hogy azonnal tisztázzák a helyzetet az unió egységének és az állampolgárok jogainak fenntartása érdekében. Az EP kéri, a brit kormány és parlament fogalmazza meg, számukra mi lenne az elfogadható megoldás, valamint a későbbiekben milyen kapcsolatot szeretnének az Európai Unióval.

„A Kilépési megállapodás a legjobb és egyben az egyetlen lehetséges kompromisszum a brit kormány által meghatározott keretek között” – hangsúlyozta Michel Barnier, az Unió főtárgyalója.

Az Unió semmilyen alapelvek fellazítását nem engedi, tette hozzá az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, aki többek között az ír szigeti határvonalra és az ír békefolyamatra gondolt.

Guy Verhofstadt szerint csak akkor alakulhat ki szorosabb kapcsolat az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ha a brit parlamentben pártokon átívelő párbeszéd kezdődik meg és követeléseiket felülvizsgálják.

Több felszólaló is kiemelte, hogy fontosnak tartják az Unió és a brit szigetország közötti kapcsolatot.

 

Ajánlott cikkek

Európa új digitális központja: Észtország

budailanyok

Döntöttek Magyarország EU-s támogatásának ügyében is

admin
Betöltés....