Image default
Ez meg az Hasznos

Szorongó társadalmunk

Ma egy középiskolás átlagosan annyit szorong, amiért az 1950-es években pszichiátriára küldték volna. E helyett nemcsak hogy megfelelő iskolapszichológus ellátás sincs, a középiskolát elvégzettek szinte soha nem fordulnak pszichológushoz, problémáikat magukba fojtják.

Na de mit mutatnak a számok?

Robert L. Leahy, Ph.D., a Weill-Cornell Orvosi Iskola pszichológia professzora kutatásában kimutatta, egy évben az emberek 17%-nak van valamilyen szorongásos zavara, életük során pedig a társadalom 27% tapasztal szorongási zavarokat legalább egy alkalommal. A több alkalommal megjelenő szorongás pedig adott esetben depresszióvá is változhat.

Az általános népességet tekintve 49% érintett szorongásban, depresszióban, vagy illegális kábítószer-fogyasztásban, vagy ezek kombinációjában.

Szorongás? De mi is az?

A zavarok legfőbb típusai a pánikbetegség. De figyelmet kell szentelni a szociális szorongásnak, mely a társadalom 20-25%-a szenved el legalább életében egyszer. Ilyen az, amikor vizsgán, vagy beszéd esetén lefagy, de megeshet ha csak egy pénztárossal kell beszélni, vagy egy telefonhívásnál nem mer valaki határozottan kommunikálni.
A generalizált szorongásnál viszont a folyamatos aggodalmaskodás és a túlzott félelmek figyelhetőek meg, melyeknél nincs kifejezett indok – épp ezért is generális, azaz általános maga az elnevezése is.
A poszttraumás zavar már ennél sokkal körülhatárolhatóbb, hiszen ott egy pszichológiailag traumatikus esemény után alakul ki a szorongás. Szintén a szorongás egyik fajtájához soroljuk az specifikus fóbiákat.

Kihatás az egészségre

A szorongok nagy esetében fordulhat elő szívbillentyűhiba, magas vérnyomás, gyomor- és nyombélfekély, cukorbetegség, koszorúér-elzáródás vagy pajzsmirigy betegségek.

A szorongásos zavarokkal küzdő férfiaknál nagyobb eséllyel alakulhat ki szívbetegség, magas vérnyomás, gyomor és bélrendszeri betegségek, légzőszervi betegségek, asztma és hátfájás.

Nők esetében pedig szívproblémák, magas vérnyomás, anyagcsere probléma, gyomor vagy bélrendszer átlyukadása, bőrgyógyászati, légzési rendellenességek és ízületi gyulladások jellemzik a szorongásból fakadó tüneteket.

Miért szorong a társadalom?

Az elmúlt 50 évben rengeted dolog változott meg, ami miatt sokkal többet szorongunk. A szorongás és a depresszió egyik kialakulásának fő oka a rendkívüli mértékben csökkenő társadalmi kapcsolatok fenntartása. Egyre kevesebben tartoznak civil szervezethez, nem járnak vallási közösségekbe, ellentétben sokkal több időt tölt el valaki a munkahelyén.

Az emberek sokkal kevésbé valószínű, hogy házasodnak, vagy ha házasodnak, az a korábbiakkal ellentétben sokkal később történik meg, és nagyobb valószínűséggel egyedül élnek. Mindezek a tényezők hozzájárulhatnak a folyamatos aggodalomhoz, a bizonytalansághoz, a szorongáshoz és a depresszióhoz.

Megváltoztak az igények, míg korábban a megélhetés lehetett a szorongás középpontjában, ma már teljesen abszurd módon egy felső-kategóriás telefon megszerzése is stresszt tud kiváltani. De így a stressz forrása a folyamatosan jelenlévő nyugdíjazás kérdése és a folyamatosan érkező rossz hírek, melyek már minden csatornán érkeznek hozzánk, a televíziókészüléken keresztül a brutális módon megkínzott állatokig, melyek a facebook üzenőfalunkon találhatóak.

Források: www.psychologytoday.com

Ajánlott cikkek

A hét beszólása: Szarvas Koppány Bendegúz

admin

Hol politizálhat egy fiatal?

admin

A BudaiLányok szolidaritást vállal a PestiSrácok szerkesztőségével!

sivalkodo
Betöltés....