Image default
Külföld Vélemény

Európa új digitális központja: Észtország

Észtország ma Európa digitális központja, emellett egyik legdinamikusabban fejlődő ország is. Köszönhető ez annak, hogy a balti ország vezetői az érkező Európai Uniós forrásokat nem ellopták, hanem hatékonyan felhasználták és meglátták a kínálkozó lehetőséget, amit a 21. század kínált.

Az állami szektorban szinte már minden szolgáltatás elérhető online. Ezzel az intézkedéssel rengeteg papírt és erőforrást spóroltak meg. Nemcsak az ország GDP-jének 2%-ával megegyező összeget spóroltak, de a környezetet is védték, hiszen alig használt már papírt az állami szektor.

A kis balti állam szolgáltatásainak kb. 99 százaléka folyik online, kivételt csak néhány speciális terület képez. Ma már az észtek 90 százaléka online készíti el és adja be adóbevallását, nagy részük kevesebb, mint három perc alatt. Erre szerencsére már Magyarországon is van lehetőség, de még van hova fejlődni balti testvéreinkhez. Az online platformoknak hála a korábban hosszadalmas várakozást és papírmunkát igénylő ügyek is intézhetőek online digitális aláírás segítségével.

Az állami adminisztráció digitalizálódása lépésről lépésre történt az elmúlt két évtized folyamán, csak az adóbegyűjtés digitalizálására 20 millió eurót fordított a kormányzat az elmúlt évek során.

Ez nagyjából 6,3 milliárd forintnak felel meg. Érdekes párhuzam, hogy Észtország ekkora összegből szinte a teljes állami bürokráciát digitalizálta, még nálunk Mészáros Lőrinc egy apróbb közbeszerzéssel hasonló összeggel gazdagodhat. Ennek köszönhetően például ma az adóbeszedés hatékonysága alapján harmadik helyet foglalják el az OECD-országok rangsorában, mivel átlagosan 40 centet költenek 100 euró adó begyűjtésére (ugyanez Magyarországon átlag 1,2 euróba kerül az index szerint).

A program szerves részeként Észtország bevezette “e-Residency” programot. Ennek keretében körülbelül  száz dollárért virtuális letelepedést kínál cégek és vállalkozók számára az országban. A vállalatok így bárhonnan hozzáférhetnek az eu-s piac számtalan előnyéhez, és hozzáférést nyerhetnek a kormány adatcentrumaihoz.

Emellett Észtországban rendkívül egyszerű a cégalapítás folyamata. Akár személyes megjelenés nélkül, online és kivitelezhető a folyamat, ezzel is ösztönözve a fiatal startup-okat, hogy egy modern, őket segítő környezetben fejlődhessen vállalkozásuk.

“Teljes elérést adunk nekik az észt e-szolgáltatásokhoz, ezzel megnyitva előttük az utat, hogy globális EU-s cégeket alapítsanak és működtessenek bárhonnan a világból”, nyilatkozta a Forbes-nak Kersti Kaljulaid, Észtország elnöke.

Követendő példa lehetne ez hazánknak is. A rendkívül törékeny magyar gazdaság is tarthatna jobban a digitalizáció felé és támogathatná nagyobb mértékben az új startup-okat. Ezzel idecsábíthatná a vállalkozni vágyó fiatalokat. Lehetne Magyarország Közép-Európa digitális központja, ahelyett, hogy az autógyárak és a magas adók országa.

Ajánlott cikkek

Ők a célcsoport a Habony-műveknél, nem Nagy Blanka – Gerner Péter véleménye

admin

Te kire szavaznál, ha most lennének a választások?

budailanyok

Elhunyt a néhai miniszterelnök felesége, Antall Józsefné

admin
Betöltés....