Image default
Ez meg az Hasznos

Így kereshetsz több pénzt, ha lisztérzékeny vagy

Most megmutatjuk: ha lisztérzékeny vagy, így tudsz adókedvezményt szerezni!

Miért jár az adókedvezmény?

A kedvezmény a 335/2009. (XII. 29.)-es Kormányrendelet alapján lehet igénybe venni azon személyeknek, akiknek adózott jövedelme van. Így tehát a
zok, akik jövedelemmel nem rendelkeznek, vagy adómentes jövedelmük van (ilyen a nyugdíj is), azok ezen kedvezményt nem vehetik igénybe.

Kedvezmény az alábbi személyeknek jár, akik az alábbi betegségek valamelyikében szenved:

  • Intestinalis malabsorptio (K90)
  • Coeliakia (K900)
  • Trópusi sprue (K901)
  • Vak bélkacs (blind loop) szindróma, m.n.o. (K902)
  • Steatorrhoea pancreatica (K903)
  • Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o. (K904)
  • Egyéb felszívódási zavar (K908)

Hogyan vehető igénybe az adókedvezmény?

Az eljárás hasonló, mint a laktózintolerancia esetén. Magánredenlésen villámgyorsan be lehet szerezni a papírokat, az állami egészségügyi intézményekben sajnos ez 1-2 hónapig is eltarthat, de talán van az a pénz, amiért megéri.

Az ehhez szükséges papírt a NAV oldaláról is le lehet tölteni, vagy ide kattintva letöltheted a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló nyomtatvány.

Az adókedvezmény érvényesíthető úgy is, hogy a munkáltató vonja le az adókedvezményt, mely esetben nő a fizetés. A másik lehetőség, hogy az adóbevallás esetén jelezzük a NAV-nak, hogy jogosultak vagyunk a bruttó minimálbér 5%-ra. Ez esetben ők fizetik ki az összeget. Fontos, hogy minden esetben már a kezünkben legyen az orvosi igazolás, hogy napra pontosan igazolhassuk az adókedvezmény érvényesítésének kezdőnapját!

Mennyi az annyi?

A személyi adókedvezmény a mindenkori bruttó minimálbér 5%-a. Így 2016-ban a 111 000 Ft minimálbér mellett 5550 Ft volt, 2019-től viszont ez is nő a minimálbérrel együtt, egész pontosan 7500 Ft lesz, azaz évi 90 000 Forint adókedvezményt érvényesíthetnek 2019-ben.

Régóta lisztérzékeny vagy és erről papírod is van?

Igényeld utólag is az adókedvezményt!

Az adókedvezményt a fogyatékos állapot kezdő napjától igényelhető, azaz attól a naptól kezdve, amikor erről bármilyen orvosi igazolás született. Ha van ilyen papírod, 5 évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni az adókedvezményt, azaz a szerencsésebb januárban akár 2014 és 2018 közötti 5 éves időtartalomra több, mint 300 ezer Ft adókedvezményt igényelhet vissza.

Ugye megéri?

Ajánlott cikkek

A hét beszólása: Szarvas Koppány Bendegúz

admin

A BudaiLányok szolidaritást vállal a PestiSrácok szerkesztőségével!

sivalkodo

Mutyiország – 1. rész

admin
Betöltés....